Ennen monimutkaisempien baijerilaisten tekoa, halusin kokeilla kärjestä aloitettavia sukkia. Kärkialoitusta olen aiemmin kokeillut muutamassa pikasniikkerissä, joten asia ei täysin uusi ollut minulle. Katselin Ullan mainiota ohjetta ja totesin, että ei sen kantapään tekeminen "väärinpäin" taidakaan olla mitään salatiedettä. Lankalaatikosta löytyi 7-veikan neliraitaa, joka ehdottomasti halusi päästä puikoille näin joulun alla. Ongelmaksi muodostui vain se, että perussukka on minusta tylsää neulottavaa ja raitalanka ei ole paras mahdollinen kuvioinnille. No, ei muuta kuin Neulojan käsikirja käteen ja etsimään sopiva mallineule. Syntyi palmikkosukat.
1128726.jpg

Onpas minulla suikulat jalat.

1128731.jpg

Tuskallista saada palmikkokuvio kuvatuksi.
1128729.jpg

Värit ovat jokseenkin jouluiset.

1128728.jpg
Ja vielä kerran sivulta.

Näistä tuli jokseenkin täydelliset. Mallineule sopi todella hyvin tuohon raidoitukseen. Ja olen aivan myyty tuohon kärkialoitukseen, jääpä se inhottava kärkipäättely pois. Ehkä innostun vielä kokeilemaan muunkinlaisia kantapäitä.

Kirjoittelin itselleni ohjeen muistiin, Neulojan käsikirja on minulla toistaiseksi vain kirjasto versiona. Tiedän että unohdan mallikuvion muutamassa viikossa. En löytänyt opuksesta mitään suurempia ukaaseja tekijänoikeuksista, joten uskallan laittaa tuon mallikuvion tuohon, mutta jos jollakulla on korkeamman tason tietoa näistä asioista, kertokoon minulle äkkiä, sillä en halua mustapukuisia miehiä ovelle kolkuttamaan:) Muutenkin minulle on vielä hämäränpeitossa nämä tekijänoikeus asiat, tuollaista palmikkokuviota kun ei kovin montaa kertaa voi keksiä.

PALMIKKOSUKAN OHJE

Sukat neulotaan kärjestä ylöspäin, mutta malli soveltuu luultavasti myös perinteiseen ylhäältä aloitettavaan sukkaan. (1. ja 2. puikko ovat jalkaterän päällä, 3. ja 4. puikko jalkapohjassa.) Lankana 7-veljestä, puikot 3,5 mm sukkapuikot.

Mallineule: (jaollinen 4 silmukalla)
1. krs: 1 silmukka nurin, neulo vasemmalla puikolla toisena oleva silmukka etureunasta oikein, älä päästä silmukkaa, neulo vasemmalla puikolla ensimmäisenä oleva silmukkatakareunasta oikein, päästä molemmat silmukat yhtä aikaa puikolta, 1 oikein.
2. krs: 1 silmukka nurin, 3 oikein
3.krs: 1 silmukka nurin, 1 silmukka oikein, neulo puikolla toisena oleva silmukka takareunasta oikein, älä päästä silmukkaa, neulo ensimmäinen silmukka etureunasta oikein, päästä silmukat yhtä aikaa puikolta.
4.krs: 1 silmukka nurin, 3 oikein

Aloita kärejestä. (Vinkkiä voi katsoa esimerkiksi Ullasta.) Lisää silmukoita joka kierroksella kunnes puikolla on seitsemän silmukkaa. Lisää sen jälkeen joka toinen kierros silmukoita kunnes puikolla on 12 silmukkaa.

Aloita 1. ja 2 silmukalla mallineule, toista 6 kertaa. Huomaa, että joudut "lainaamaan" 3:lta puikolta yhden silmukan nurjaksi, sillä mallineule on 4:llä+1 nurjalla silmukalla jaollinen. Neulo 3. ja 4. puikolla sileää neuletta. Neulo näin kantalappuun asti.

Kantalappu: Neulo 3. ja 4:llä puikolla 24 kierrosta sileää neuletta. Aloita kantalapun kavennukset. Neulo kunnes kantalapussa on jäljellä 9 silmukkaa, neulo 2 silmukkaa yhteen takareunasta, neulo 1 silmukka oikein. Käännä. Nosta yksi silmukka neulomatta, neulo nurjaa, kunnes jäljellä 9 silmukkaa, neulo 2 silmukkaa nurin yhteen, neulo 1 silmukka nurin. Jatka kavennuksi. Jäljelle jää 12 silmukkaa. Jaa silmukat kahdelle puikolle.

Kiilakavennukset: Nosta 4.puikolla katalapun reunasta 12 silmukkaa. Neulo 1. ja 2. puikolla mallikuviota, nosta 3. puikolla 11 silmukkaa (2.puikolla on ennestään yksi "ylimääräinen silmukka). Aloita kiilakavennukset. Kavenna joka toinen kierros 4. puikon 3. ja 2. viimeisellä silmukalla, kaksi silmukkaa takareunasta yhteen ja 3. puikon alusta 2. ja 3. silmukka oikein yhteen. Jatka kavennuksia kunnes puikoilla on 12 silmukkaa.

Varsi: Aloita myös 3. ja 4:llä puikolla mallineuletta. Neulo halutun korkuinen varsi. Neulo varren suuhun muutama kierros 1 nurin 3 oikein joustinta. Päätä silmukat löysästi.

Malli on siis aika perus, mutta ilmoitathan minulle jos käytät sitä.