Eilen mieheni neuleita muistellessa kaivoin esille villapaidan, jonka tein hänelle seurustelumme alkuaikoina, olisiko ollut jouluksi 1999.
1199063.jpg
Kuva voisi olla parempikin. Malli on varmaan jostain vanhasta novitasta, ainakin se on tuossa Novitan neulekirjassa Neuleen neljä vuoden aikaa. Sen muistan että lanka on 7 veljestä.

Neuloin siis puseron joululahjaksi, ilman sovittamista. Mies avasi pakettinsa ja sovitti paitaa ja totesi, että sen on aivan liian tiukka hihoista ja hartioista. Lisä juonteena on tietenkin se, että myös anoppi neuloi samana vuonna miehelle lahjaksi kalastajaneuleen, joka oli aivan täydellisen kokoinen. Mies piti neuletta seurustelun alkuhuuman kohteliasuudessa muutaman kerran päällä ja sen jäkeen se marinoitui kaappiin melkein kahdeksaksi vuodeksi. Viime syksynä kaivoin paidan esille. Ajatuksena oli se, että puran hyvät langat pois ja teen uuden sopivamman kokoisen villapaidan. Paita näytti epäilyttävän isolta. Sovittamaan ja toteamus oli, että paita oli jopa hieman liian suuri! Hmm. mies on nykyään jopa muutaman kilon painavampi, no ehkä käsivarret eivät ole enää hirveässä punttikunnossa, mutta silti. Mitä oli tapahtunut, venyvätkö puserot kaapissa, vai onko tätä venytellyt joku neulehaltija? Tulimme miehen kanssa siihen tulokseen, että luultavasti hihamuoti on kaventunut vuodesta 1999 ja silloin hihojen olisi pitänyt olla enemmän lepakkomallia. Kummallista. Parasta (tai pahinta näkökulmasta riippuen) tässä on se, että vuosien ajan mies on leikillään kuittaillut neulontataidostani tyyliin: sinä osaat tehdä vain liian kinkkania vaatteita. Nyt paita on otettu käyttöön, mutta kas kas se kutittaa.

Tarkastelin tuota paitaa muutenkin suurella mielenkiinnolla. Käsiala on todella tasaista. Ei minulla enää sellaista synny, tiedä sitten johtuuko se puikoista vai siitä että absoluuttista keskittymistä neulomiseen harvoin enää syntyy. Luultavinta kuitenkin on se, että lanka näyttää ihan eri laatuiselta kuin nykyään kaupasta saatava 7 veljestä. Pinta on paksua ja todella tasalaatuista, näyttää melkein siltä että paita olisi kevyesti huopunut. En usko että pelkkä kaappi säilytys olisi tällaista pintaa saanut aikaan. Puseroa katsellessa alan hiljalleen uskoa siihen mitä kokeneemmat kanssaneulojat toitottavat eli 7 veljeksen laatu on ihan erilaista kuin se oli menneinä päivinä. Äitini mukaan laadun huononeminen tapahtui silloin kun novitan langat siirtyivät perusmarkettien myyntiin.

7 veljeksestä tuli vielä mieleen se, että tässä kuussahan ykkösbonus-ketjut myyvät lankaa hintaan 2,95 euroa. No minun ei siihen tarvinnut sijoittaa kun euromarketin hyllystä löytyi tiistaina enää neljä kerää puhtaan valkoista, hyvä niin eipä tarvinnut pakko säästää. Muutenkin näyttää että lankoja saa yhä useammasta paikasta, esimerkiksi lähi k-markettiin ovat nuo 7 veljekset rantautuneet, tietääpä mistä hakea jos oikein akuutti tarve iskee:)