Jos ei jaksa lukea vuodatusta, käsityöasiaa loppupuolella.

Niinpä niin, onko teidän mielestänne jääkaappi kertakäyttötuote. Ei minun mielestäni ainakaan. Olettaisin että se kestäisi nyt ainakin muutaman vuoden ilman suurempia ongelmia, mutta kun ei. Meidän jääkaapin surullinen tarina alkaa viime vuoden tammikuulta. Muutimme tähän asuntoon viime vuoden alussa ja uusimme samalla kodinkoneita, joista etenkin vuodelta -84 oleva jääkaappi oli aika hurjassa kunnossa. Vertailujen jälkeen päädyimme upon jääkaappiin. Sellaiseen isoon, jossa on vain jääkaappi, ei siis edes jääviileäkaappi vaan sellainen yksiovinen. Mielestämme teimme ihan hyvän valinnan. Kaappi vaikutti ihan laadukkaalta, se ei ihan halvimmasta päästä ollut, mutta oli kuitenkin muutaman satasen halvempi kuin esimerkiksi boschin kaappi, joka myyjän mielestä on jääkaappien ykkösnimi. Olisi pitänyt maksaa vielä muutama satanen ekstraa. Tiesimme kyllä, että upoa ei enää tehdä suomessa, mutta ehkä hälytyskellojen olisi pitänyt kilkattaa kiivaammin kun kuulimme sanat italia ja sähkölaite samassa lauseessa (perheessä on myös ollut fiat merkkinen auto). Kaappi toimitettiin kotiin ja se toimikin moitteettomasti muutaman viikon, kunnes eräänä päivänä huomasin, että kaappiin ei syty valoa kun avasin sen. Itseasiassa kaapissa oli valot, kun sen avasi, mutta ne sammuivat kun ovea raotti hieman enemmän. Kaapin digitaalinäytöstä oli myös tekstit häipyneet. Nämä olisi viellä sulattanut, mutta lämpötila alkoi olla reilusti pakkasen puolella. Tottakai soitimme huoltoon. Samana päivänä saapuikin kaveri, joka käytti yläkoteloa auki ja kaappi toimi taas muutaman päivän moitteettomasti. Varmuuden vuoksi kaappiin vaihdettiin kuitenkin piirikortti. Ei siinä mitään, kaappi toimi hyvin ja aikaa kului.

Kunnes eräänä lokakuun iltapäivällä huomasin taas, että tilanne oli sama. Valot ei toimi, näyttö pimeänä ja pakkasta kaapissa. Soitto huoltoon. Sieltä sanottiin, että vika on varmaan sama, tilaavat uuden piirikortin. Soittavat kohta perään, että maahatuojalta ei saa kortteja ennen joulukuuta, joten tuovat uuden jääkaapin. Mikäs siinä. Vähän pieni vihreä mies sisällä kyselee, että eikö tosiaan voisi edes käydä vilkaisemassa sitä kaappia. Mies oli huoltoon koittanut sanoa, että viimeksi auttoi ihan se aukaisu, mutta siellä todettiin ettei kannata. Kummallista, oltiin siis vajaa viikko pakastavalla jääkaapilla, kunnes uusi kaappi kiikutettiin kotiin. Ihan hyvää palvelua, ei siinä. Asensivat paikoilleen, hyllyt ja kaikki. Mutta vieläkin se pieni vihreä mies sisälläni oli sitä mieltä, että eikö sitä "vanhaa" laitetta olisi voinut huoltaa ja katsoa edes mikä siinä oli vikana. Hirveää kulutusta.

Aikaa kului. Uusi kaappi toimi taas niinkuin kuuluikin. Kunnes eilen mies tulee töistä ja menee jääkaapille. Alkaa nauramaan ja kysyy, arvaa mitä. Kyllä, kaapista valot pimeänä, näyttö ei toimi ja pakkasella ollaan. Mitä siis nyt. Saadaanko me kolmas uusi jääkaappi? Ovatko jääkaapit nykyään kertakäyttötuotteita? Soitin juuri miehelle, että mikä tilanne. Odotteli puhelua palvelusta. En kyllä enää ota saman mallista kaappia. Enkä osta upoa, vaikka täytyy kyllä sanoa, että suomessa tehty upon keraaminen liesi on kyllä toiminut moitteettomasti. Mutta ne italialaiset ja sähkölaitteet. Huah! Eipä silti myös appiukko ja anoppi ostivat joku vuosi sitten rosenlewin jääkaappi-pakastimen, sekin hajosi melkein heti. Se sentään vietiin huoltoon ja sen jälkeen se onkin toiminut moitteettomasti.

Palaan asiaan, kun tilanne kehittyy. Mutta sitten käsitöihin.
1314103.jpg
Malli: Oma, kavennuksia ja langankieroja
Lanka: Novita Samos 91 g
Puikot: 6,0 mm pyöröt
Koko: 20 x 140 cm

Olen tyytyväinen, sain ne viimeviikolla heräteostetut samokset tuhottua. Väri on aika lähellä minun kesätakkini värimaailmaa, niinpä tein tällaisen kesähuivin. Ajattelin ensin, että olisin virkannut ihan perinteisen verkkohuivin, mutta kun tuo neulominen on vain niin paljon nopeampaa. Ainakin minulle. Novitan 6 pyöröt on kyllä paremmat kuin ne taipuvat muovipuikot, mutta on ne silti aika surkeat, ainakin tällaisessa "pitsissä". Ihan liian paksupäiset. Vieläkin on etusormi turrana. Muut paksuhkot pyöröt minulla on noita prymejä ja ne ovat kyllä huomattavasti terävämpiä päistään. Melkein alkoi haluttamaan niitä kuuluisia pitsiaddeja. Pääsisiköhän niitä jossain hiplailemaan.